AB liderleri, İsrail-Filistin krizi için toplandı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Avrupalı liderler, iki günlük toplantıda Orta Doğu’daki durum, Ukrayna, Kosova, Karabağ, Sahel, göç ve ekonomi gibi konuları ele alıyor.

Liderlerin İsrail-Filistin çatışmasında İsrail’e AB desteğini teyit etmesi, Hamas’ın saldırılarını bir kez daha kınaması, ayrıca İsrail bombardımanı altındaki Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasını görüşmesi bekleniyor.

Çatışmalarda “ateşkes çağrısı yapmayan” AB, bu çerçevede insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara “insani ara veya aralar” verilmesine yönelik çağrıyı da ele alıyor.

Toplantıya başkanlık eden AB Konseyi Başkanı Charles Michel, zirveye gelirken gazetecilere yaptığı açıklamada, “AB olarak ilkelerimizi ve değerlerimizi savunurken birlik içinde olduğumuzu göstermeliyiz.” dedi.

İsrail’in uluslararası hukuk içinde kendini savunma hakkı bulunduğunu tekrarlayan Michel, sivillerin korunması ve insani yardımların ulaştırılmasının önemine işaret etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Filistin’de olduğu gibi dünyadaki istikrarsızlıklar nedeniyle giderek artan sayıda göçmenin Avrupa ülkelerine yöneldiğini belirtti.

Von der Leyen, AB Komisyonu olarak Gazze’ye gönderilecek insani yardım ve göç yönetimi konusunda üye ülkelerle çalıştıklarını, bunlar için mali destek gerektiğini, bu nedenle uzun dönemli bütçenin gözden geçirilmesini istediklerini bildirdi.

AB ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMIYOR

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, dünkü açıklamasında, Gazze’deki durumla ilgili konuşurken, “Şu aşamada AB’den bir ateşkes çağrısı yoktur.” demişti.

Bunun nedeninin Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının devam etmesi olduğunu belirten Stano, Hamas’ın saldırıları sürdürmesinin yanı sıra 200’den fazla rehineyi elinde tuttuğunu söylemişti.

Stano, “Hamas’ın İsrail’e saldırısı devam etmektedir. Bu durumda, AB’nin şu andaki pozisyonu şudur: biz İsrail’in yanındayız ve İsrail’in terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı vardır. Bunun da uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguluyoruz.” ifadesini kullanmıştı.

ZİRVE KONULARI

AB Liderler Zirvesi’nde ayrıca Rusya ile savaşan Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi ele alınacak. Bu kapsamda Rusya’ya yönelik 12’nci yaptırım paketinin müzakere edilmesi, Rusya’dan elmas ithalatının yasaklanmasını öngören bu yeni yaptırım paketine alüminyum ithalatı yasağının da eklenmesi planlanıyor.

Zirvede liderlerin önündeki başlıklar arasında Kosova, Karabağ, Sahel’deki gelişmeler ile göç, ekonomi ve uzun vadeli bütçe meselesi de bulunuyor.

ALMANYA’DAN İSRAİL’E DESTEK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Liderler Zirvesi için AB Konseyi binasına girişinde gazetecilere açıklama yaptı.

“Şimdi konu, Hamas’ın korkunç saldırısına karşı kendi ülkesini savunan İsrail’i desteklediğimizi bir kez daha açıkça ifade etmemizdir.” diyen Scholz, tüm esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’deki insanlara insani destek verilmesi için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Çifte vatandaşlar ve uluslararası kuruluşların çalışanları gibi kişilerin Gazze’den ayrılmak istediğinde bunu yapabilmelerinin sağlanması gerektiğini dile getiren Scholz, “Tüm bunlar bizim taleplerimizdir. Hem de İsrail’in. Bunun bir şekilde gerçekleşmesi mümkün olmalıdır. Bu bizim, ABD’nin ve başkalarının sahip olduğu bir tutumdur.” dedi.

Başbakan Scholz, çatışmanın bölgede büyümesini önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Kuzeyde Hizbullah’ın kendi faaliyetleriyle savaşa girmesi ya da İran ve vekillerinin bir şekilde müdahale etmeye çalışması olmamalı.” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin “Sizce İsrail Hamas’ı yok etmek için ne kadar ileri gidebilir?” şeklindeki sorusuna Scholz, İsrail’in kendisini yönlendiren insani ilkelere sahip demokratik bir devlet olduğunu savunarak, bundan dolayı İsrail ordusunun da yaptığı şeylerde uluslararası hukuktan kaynaklanan kurallara riayet edeceğinden emin olunabileceğini, bu konuda hiçbir şüphe duymadığını kaydetti.

Ukrayna-Rusya Savaşı’nın da zirvede ele alınacağını ve önemli rol oynayacağını aktaran Scholz, Avrupa’nın, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü mücadelesinde Ukrayna’nın yanında olduğunu söyledi.

YUNANİSTAN’DAN FİLİSTİN ÇAĞRISI

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’ne gelişinde açıklamada bulunan Miçotakis, bu toplantının Orta Doğu’da kritik gelişmelerin olduğu bir döneme denk geldiğini söyledi.

Miçotakis, “Öncelikle, İsrail’in yasal olarak kendini koruma hakkı vardır ancak her zaman uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun şekilde. Vahşice bir terör saldırısına uğradı ve tabii ki vatandaşlarının güvenliğini korumak için tepki vermekle yükümlüdür.” dedi.

Gazze Şeridi’nde büyük bir insani kriz yaşandığına dikkati çeken Miçotakis, “İnsani koridorların açılması ve gerekli olduğu takdirde sivillerin korunabilmesi, bugün bu çatışmanın değirmentaşlarından ezilenlerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi, mümkün olduğunca çok insan hayatını koruyabilmemiz için çatışmalara insani bir ara verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı, terör örgütü olarak nitelendirdiği Hamas’ın, Filistin halkının haklı taleplerini temsil etmediğini belirtti.

İsrail-Filistin çatışmasının Orta Doğu’yu etkileyecek şekilde kontrol edilmeyecek boyutlara ulaşmasının engellenmesi gerektiğini dile getiren Miçotakis, iki devletli bir çözümden yana olduklarını, bölgede uzun vadeli bir barışın şartlarının ancak siyasi çözümle sağlanabileceğini kaydetti.

Miçotakis, bu akşam Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüşerek, kendisine Yunanistan’ın Filistin sorununa ilişkin görüşlerini aktaracağını bildirdi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir